A cirok összetétele a kukoricáéhoz hasonló azzal a különbséggel, hogy fehérjetartalma kissé magasabb, zsírtartalma pedig valamivel alacsonyabb. A cirok hibridek és fajták emészthetősége az állatokkal való etetés során jelentősen különbözik, de általában a kukorica emészthetőségénél alacsonyabb. A barna magvú (madárkártétel ellen rezisztens) típusok tannin tartalma nagy. Ha takarmányuk ciroktartalma 50% volt, a tannint 1,6 %-nál nagyobb mennyiségben tartalmazó cirokfajták etetésekor a csirkék növekedése lelassult. A cirok, mint gluténtartalmú takarmány tannin tartalma különösen magas, mivel tartalmazza a tannintartalmú maghéjat. További emészthetőségi kísérletek kimutatták, hogy minden további 1 % tannin 4%-kal csökkentette az emészthető szárazanyag tartalmat. Mára már magas lizin és alacsony tannintartalmú fajtákat nemesítettek.
Az emészthetőség növelése érdekében a cirok magját etetés előtt őrölni, előgőzölni és pelyhesíteni, pattogatni vagy szárítani kell. Tejhasznú tehenek vagy hízójuhok takarmányozásakor általánosan 1 kg cirok tápanyagtartalma kb. 1 kg kukoricáéval egyenlő. Hízómarhák és sertések takarmányozásához a cirok tápanyagtartalma 95%-a a kukoricának.
+36 70 943 1489
info@petmax.hu